Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Osiedlowy Dom Kultury Piaski

Budynek ma trzy kondygnacje naziemne i jedną podziemną. Punktem wyjścia do kształtowania bryły był  prostopadłościan o wymiarach 43.25m długości, 19.5m szerokości i 12.0m wysokości.

Projektowany budynek składa się z czterech stropów przebitych czterema żelbetowymi kubaturami w kolorze czerwonym. Całość została „okryta” dwupowłokową ścianą osłonową, której wewnętrzna skóra jest szklaną ścianą, a zewnętrzna została zaprojektowana ze stalowej siatki.

Bryła budynku została ukształtowana poprzez odjęcie z pierwotnego prostopadłościanu trzech kubatur:

• trójkątnego klina od południowej strony budynku; dzięki temu zachowany został istniejący układ komunikacji pieszej łączący osiedle z ulicą Jarzębskiego, jak również wyeliminowane zostało przesłanianie okien w sąsiednim budynku mieszkalnym;

• „łezki” od południowej strony budynku; dzięki temu powstała zewnętrzna przestrzeń rekreacyjna;

• podcięcia parteru od strony ulicy Jarzębskiego; dzięki temu podkreślone zostało główne wejście do budynku, a przed wejściem powstał częściowo zadaszony plac.

W środek trapezoidalnego rzutu szklanego budynku zostały wpisane cztery pełne kubatury, które funkcjonalnie dzielą wnętrze na trzy trakty: główny, środkowy, komunikacyjny.

Bryły kryją w swoich wnętrza funkcje zapleczowe, gospodarcze oraz techniczne, mieszczą również funkcje nie wymagające bezpośredniego oświetlenia światłem naturalnym: klatkę schodową, szacht windowy oraz studio nagrań.

Bryły zostaną wykonane w technologii żelbetowej monolitycznej i będą stanowiły częściowo konstrukcję budynku.

Bryły będą miały nieregularny kształt i projektuje się je z betonu barwionego w masie koloru czerwonego (barwienie w masie pozwoli uniknąć widocznego zużycia powierzchni brył – ubytków, odprysków czerwonej farby).

 

inwestor UD Bielany
lokalizacja Jarzębskiego/Magiera
powierzchnia całkowita 2 764 m2
status Koncepcja
kategorie
  • użyteczność publiczna
  • konkursy